
خانه بازی یا بازی موبایل
خانه بازی یا بازی موبایل یکی دیگر از موضوعات مهم در مباحث خانوادگی است که نیاز است والدین عزیز با توجه به معایب و محاسنی که هر یک از این امکانات روی کودکان دارد آگاه باشند. در این مقاله قصد داریم نقش خانه بازی و بازی موبایلی در پرورش کودک را مورد بررسی قرار دهیم.
به نظر شما خانه بازی یا بازی موبایل کدام یک برای پرورش کودک مناسب است؟
ما والدین در دوران کودکی خود زمانی که گوشی موبایل هنوز به این پیچیدگی و پیشرفت نبود را به یاد داریم که با دوستان خود دنبال فرصت و بهانه برای بازی بودیم. از همین نگاه می توانیم پی ببریم کودک در صورت بازی به کدام روش می تواند به رشد و شکوفایی برسد.
گوشی موبایل وسیله ای نیست که وقت بیشتری از کودک را به خود اختصاص دهد. لذا مشاورین همیشه به والدین توصیه کردند که قبل از تحویل موبایل به کودک به او در مورد مضرات و مشکلاتی که در صورت استفاده زیاد به وجود خواهد آمد هشدار دهند. ما می خواهیم در ادامه به مزایا و معایب کار با گوشی توضیحاتی آموزنده به والدین ارایه دهیم.
معایب بازی کودکانه با موبایل
اختلال در فراگیری
یکی از مهمترین دلایلی که به عنوان یک عیب در بازی کودک با موبایل شناخته می شود اختلال در یادگیری کودک است. توصیه شده است که تا قبل از دو سالگی موبایل را از کودک دور نگهدارید. چرا که باعث اختلال و مسدود شدن توانایی یادگیری کودک در این سن مهم می باشد.
در آزمایشی که توسط محققان روی دهها کودک انجام شد مشخص شد کودکانی که وقت بیشتری با موبایل داشتند نسبت به بچه هایی که با موبایل درگیر نبودند در دروس ریاضی و علوم مشکلات عدیده ای داشتند.
ایجاد وابستگی
ما در علم روانشناسی تله ای به نام تله وابستگی داریم که فرد با اعتیاد به علتی از زندگی عادی خارج شده و به سلامتی خود ضربه می زند. بازی بیش از حد و درگیر شدن با موبایل به مرور باعث وابستگی کودک شده و او را از جامعه و برونگرایی دور می کند.
گوشی های هوشمند جذابیت و برنامه های زیادی دارند که هر کدام یک دلیل برای جذب کودک به این وسیله دیجیتال می شود. ما مخالف پیشرفت و تکنولوژی نیستیم اما معتقدیم هر چیزی به اندازه و به جا در جای خود بهترین نتیجه را دارد. و این وظیفه والدین است با فرهنگ سازی استفاده از موبایل کودک و نظارت بر فعالیت او، به کودک کمک کند که گرفتار تله وابستگی نشود.
اختلال در خواب
پرتوهای نوری که از صفحات دیجیتال تابیده می شود روی هورمون ملاتون که نقش مهمی در خواب کودک دارد اثر گذاشته و کودک را به سوی چرخه غیر طبیعی خواب بزرگسالان سوق می دهد. کودکان به دلیل درگیری و جنب و جوش های فراوان در طول روز نیاز به استراحت کامل برای بازسازی بدون خود دارند.
اختلال در خواب یکی از دلایل بی حوصلگی و دور شدن کودک از بازی با دوستان و جامعه می شود که هر کدام باعث بروز درگیرهای روانی در آینده خواهد شد. از دست دادن حافظه، احساس نا امیدی، مشکل در یادگیری، بی تحرکی، تنبلی از عوارض اختلال در خواب کودک تلقی می شود.
چاقی کودک
سن رشد کودک زمانی است که بدن او با جنب و جوش و بازی های پر تحرک تکامل پیدا می کند. نداشتن فعالیت بدنی باعث چاقی کودک شده و انرژی و جنب و جوش کودکی را از او سلب می کند. بازی با موبایل باعث دور شدن کودک از دوستان، همسالان و فعالیت های مفید روزانه شده و عملا کودکی بی تحرک و تنبل بار می آید.
تاثیر روانی بر رفتار کودک
پرخاشگری، عصبانیت، کم حوصله بودن و عدم تحمل و صبر در انجام کارها یکی از دلایل اصلی زیاد بازی کردن کودک با موبایل است. چرا که بازی و برنامه های گوشی هر کدام به نوعی در روان و اعصاب کودک تاثیر گذار بوده و کم کم باعث تخریب غشای سلولی مغز او شده و کارکرد مغز در پذیرش و تحمل شرایط مختلف زندگی را کم می کند.
ما با واژه ای به نام هوش هیجانی در ارتباط هستیم که ارتباط مستقیم با ظرفیت هر فرد در پذیرش و رفتار او در ارتباط با دیگران و جامعه دارد. کاهش هوش هیجانی باعث بروز ناهنجاری رفتاری در کودک شده که حتی والدین را دچار اذیت می کند.
کاهش خلاقیت، آسیب به چشم کودک، اضطراب نیز یکی از دیگر معایب بازی کودک با موبایل محسوب می شود که لازم است والدین با برنامه ریزی درست و تنظیم زمان به کودک کمک کنند بیشتر با محیط اطراف در ارتباط بوده و نسبت به تقویت آن عمل کند.
مزایای بازی کودک در خانه بازی
بازی کودک در مکان هایی مانند خانه بازی خونه فرشته ها جدا از اینکه که یک زمان مفرح و هیجان انگیز برای کودک محسوب می شود به صورت غیر مستقیم روی برخی از رفتار و روحیات کودک تاثیر گذار است که زمینه از شخصیت آینده او برای دوران بزرگسالی محسوب می شود.
کمک در افزایش مهارت پیشرفت مهارت های اجتماعی کودک
کودکان از سنین 3 تا 5 سالگی باید عادت به بازی و تعاملات گروهی داشته باشند. خانه بازی با فراهم کردن بهانه ای جذاب برای گردهمایی دیگر کودکان و همسالان به کودک کمک می کند روی مهارت های ارتباطی و اجتماعی خود نظیر دوست یابی، تبادل اطلاعات کار کرده و فردی با روحیه برونگرایی باشد.
ایجاد اعتماد به نفس در کودک
انجام بازی گروهی در خانه بازی جدا از اینکه در روابط کودکان در ارتباط با همسالان خود کمک می کند باعث می شود با اعتماد به نفس بیشتری با دیگر اعضای خانواده دور از محیط بازی ارتباط برقرار کرده و یک فضای مشترک اجتماعی ایجاد کند. تمامی این رفتارها ناشی از اعتماد به نفس ایجاد شده از طریق بازی با دیگر کودکان در خانه بازی حاصل شده است.
ایجاد علاقه به فعالیت بدنی
با توجه به اینکه کودک دارای انرژی و جنب و جوش فراوانی در سن رشد برخوردار است، هنگام بازی با عمل هایی مانند پریدن، آواز خواندن، دویدن، جست و خیر و اجرای حرکات مختلف بدنی با استفاده از تجهیزات خانه بازی روی فعالیت های بدنی خود نیز کار می کند.
تقویت خلاقیت در کودک
تا 80% از کودکان تا سه سالگی مغز خود را توسعه می دهند. قرار گرفتن در فضای خانه بازی باعث ایجاد فرصت هایی برای همفکری، بازی با پازل ها، معماهای کودکانه و برخی از فعالیت های تمرکزی زمینه ساز رشد عقلانی برای کودک از سه سال به بعد می باشد.
این فعالیت های مغزی گاها با فعالیت های بدنی همراه می شود که باعث می شود کودک مهارت حرفه ای تری روی حرکات خود داشته باشد. بهتر خود را کنترل کرده و از استعدادهای ورزشی خود استفاده کند. این خلاقیت در آینده مسیر شغلی کودک نقش مهمی ایفا خواهد کرد.
جدا از تمامی موارد با توجه به برنامه های در نظر گرفته شده استعداد یابی کودک والدین می توانند پی به مهارت کودک در شغل مورد علاقه خود ببرنند و زمینه ای فراهم کنند تا کودک در فعالیت مورد علاقه خود به رشد و تکامل برسد. کودک شما ممکن است آشپز حرفه ای، مهندسی، مکانیکی، معلمی، ساخت و ساز و یا هر استعداد دیگر باشد.
موارد بالا تنها بخشی از نقش بازی در رشد کودک در خانه بازی و مکان هایی که می تواند با همسالان خود به بازی پرداخته است، باشد. سعی می کنیم در مقالات آتی بیشتر به تاثیر خانه بازی در پرورش و عملکرد عالی کودک اشاره داشته باشیم. با خونه فرشته ها همراه باشید.